Ting å vite om radioen

Velkommen til oss på goodshitradio.com hvor det handler om alt som har med radioer å gjøre. Radioen er en av de viktigste oppfinnelsene i menneskets historie, fordi det tillot en rask kontakt mennesker i mellom, spesielt når det kom til meldinger fra staten ut til befolkningen og for nyheter. Radioen var lenge den eneste underholdningskanalen folk hadde, og mennesker pleide å samle seg rundt den, mye på samme måte som vi gjør i dag rundt tv-en eller andre slike ting. Det er vanskelig å tro, fordi det virker som den eneste gangen folk hører på radioen i disse dager er i bilen, eller om de er på jobb og må ha en bakgrunnslyd. Det er rett og slett ikke så viktig som det var før i tiden da det har blitt erstattet av så mye annet, og er langt i fra den viktigste kilden til nyheter som den var en gang.

Det er opp til den enkelte å bestemme om det er bra eller ikke, men vi fikk ikke i hvert fall den mengde “fake news” den gang som vi får i dag. Vi levde ikke under en konstant propaganda fra visse land som forsøkte å overbevise om at dette og dette var riktig. Vi hørte på radioen, fyren sa det som hadde skjedd den dagen, og det var alt. I dag får man mye meninger tillagt i selve sendingen av nyhetene. Det er ikke bare nok å få nyheten, men vi må også høre hva den stasjonen eller hva den tv-kanalen mener om akkurat det, noe som virkelig ikke er nyttig eller sunt for et samfunn! Som sagt, det er opp til den enkelte å bestemme, men det er ikke mye tvil om at det på akkurat dette området virkelig var bedre før. Så da har du i hvert fall fått et lite inntrykk av hva vi mener og hvorfor vi ønsker å skrive om radioen.

Du vet, du har radio på telefon, og du laste ned ulike radioapper om du ønsker det, men de er knapt nok de aller mest populære der ute. Det er faktisk sannsynlig at mange som har blitt født i de siste årene ikke helt er kjent med radioen og dens betydelse. Og det føles bare litt rart synes vi. Vi er klar over at det er andre utstyr som ikke blir brukt lenger, som telegrafen, men den ble veldig raskt erstattet av telefonen, så den har ikke hatt den samme kulturelle innflytelsen som radioen har hatt. Disse tingene er ganske viktige fordi det hjelper oss å forstå vårt eget samfunn og hvordan det har utviklet seg. Det hjelper også å vise at vi egentlig ikke trenger alle disse underholdningsverktøyene vi har i dag for å ha det bra. Om du prater med noen som vokste opp med bare en radio og NRK så snakker de om hvor gøy det var å samle seg rundt radioen for å høre en radiokommentator beskrive fotballkampen. Det er ikke nødvendigvis at det bør være slik i dag også, men det virker i hvert fall utrolig sjarmerende, mer sjarmerende enn at alle sitter og stirrer på sine egne skjermer.

Så som du sikkert forstår så er det mye å prate om, fordi radioen er ikke helt fortapt. Den er fortsatt ganske viktig i visse deler av verden, og folk har enda en viss tillit til radioen som de rett og slett ikke har til andre medier. Om du blir med oss videre så kan vi utforske dette sammen og se på ulike ting om radioen, litt historie, litt DAB mot FM og andre smågreier som kan være fint å vite om.